İstanbul
Microsoft, Android’in Patentlerini İhlal Ettiğini İddia Ediyor

Microsoft, Android’in Patentlerini İhlal Ettiğini İddia Ediyor

Microsoft, Android'in Patentlerini İhlal Ettiğini İddia Ediyor Mobil telefon sektöründeki rekabet, Microsoft'un Google'ın Android işletim sisteminin kendi fikri

Kısa Özet

Microsoft, Android'in Patentlerini İhlal Ettiğini İddia Ediyor Mobil telefon sektöründeki rekabet, Microsoft'un Google'ın Android işletim sisteminin kendi fikri

Microsoft Android'in Patentlerini İhlal: Microsoft, Android'in Patentlerini İhlal Ettiğini İddia Ediyor

Microsoft, Android'in Patentlerini İhlal Ettiğini İddia Ediyor

Mobil telefon sektöründeki rekabet, Microsoft’un Google’ın Android işletim sisteminin kendi fikri mülkiyetini ihlal ettiğini ilk kez kamuoyuna açıklamasıyla daha da kızıştı. Şirkete yakın kaynaklara göre Microsoft, Android’in kullanıcı arayüzünden temel işletim sistemine kadar birçok alanda patentli teknolojilerini ihlal ettiğine inanıyor.

Microsoft ve HTC Arasında Patent Anlaşması

Microsoft ve HTC Arasında Patent Anlaşması

Microsoft’un genel danışman yardımcısı Horacio Gutierrez, CNET’e yaptığı açıklamada, şirketin fikri mülkiyet lisanslama sorunlarını dava açmadan çözmeyi tercih ettiğini, ancak rakiplerin “yeniliklerinden bedelsiz yararlanmamasını” sağlamak zorunda olduklarını belirtti. Gutierrez’in bu yorumları, Microsoft ve HTC’nin yeni bir patent anlaşması duyurmasıyla eş zamanlı geldi. Bu anlaşma, Tayvanlı cep telefonu üreticisi HTC’nin, Google’ın Android işletim sistemini kullanan telefonlarında Microsoft’un patentli teknolojilerini kullanmasına izin veriyor.

Microsoft, diğer telefon üreticileriyle de görüşmelerin devam ettiğini bildirdi. Gutierrez, “Fikri mülkiyet ihlallerini çözmek için proaktif bir lisanslama yaklaşımı benimsedik ve Android mobil platformuyla ilgili endişelerimizi gidermek için çeşitli cihaz üreticileriyle görüşüyoruz” dedi.

Anlaşmanın Detayları ve Etkileri

Microsoft-HTC anlaşmasının finansal koşulları açıklanmasa da, Microsoft’un HTC’den telif ücreti alacağı belirtildi. Bu anlaşma, Google’ın doğrudan sattığı Nexus One da dahil olmak üzere HTC tarafından üretilen tüm Android tabanlı telefonları kapsıyor. Gutierrez, anlaşmayı duyuran basın açıklamasında, “HTC ve Microsoft’un uzun bir teknik ve ticari işbirliği geçmişi var ve bugünkü anlaşma, sektör liderlerinin fikri mülkiyeti ele alan ticari düzenlemelere nasıl ulaşabileceğinin bir örneğidir” ifadelerini kullandı.

Microsoft, yıllardır Linux tabanlı ürünlerin patentlerini ihlal ettiğini iddia ederek, açık kaynaklı işletim sistemine dayalı cihazlar üreten şirketlerle lisans anlaşmaları yapmaya çalışıyordu. Şirket bu tür birçok anlaşma imzaladı, ancak bu, Android’i kapsayan ilk anlaşma oldu. Android, Linux tabanlı olmasına rağmen, Microsoft’un ihlal gördüğü alanlar arasında olabilecek mobil cihaza özel arayüzler ve programlar da içeriyor. Microsoft, Android tarafından yapılan belirli ihlal alanları hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Patent Savaşları Kızışıyor

Bu anlaşma, cep telefonu sektöründeki patent savaşlarının yoğunlaştığı bir döneme denk geldi. Geçtiğimiz ay Apple, HTC’ye patent ihlali nedeniyle dava açtığını duyurmuştu. HTC, hem Windows Mobile hem de Android tabanlı cihazların önde gelen üreticisi olması nedeniyle ilginç bir konumda bulunuyor. Apple’ın davası HTC’nin Android ve Windows Mobile telefonlarını kapsasa da, bazı gözlemciler davanın asıl odağının Android olduğuna inanıyor.

Gartner analisti Ken Dulaney, “Google, bu alanda herhangi bir patent portföyüne sahip olmadığı için HTC’yi gerçekten koruyamıyor” dedi. Buna karşılık, Microsoft’un geniş bir portföyü ve Apple ile yaptığı patent çapraz lisans anlaşması bulunuyor. Bu anlaşma, HTC’nin Windows Mobile kullanımını kapsıyor olabilir, ancak HTC’nin Windows Mobile tabanlı telefonlarında uyguladığı diğer teknolojileri kapsamayabilir. Dulaney, Apple’ın HTC’yi hedef almış olabileceğini, çünkü HTC’nin Apple’ın iddialarına karşı koyacak güçlü bir patent portföyüne sahip olmadığını öne sürdü. “Motorola muhtemelen farklı bir hikaye olabilir çünkü masaya getirecek daha fazla patenti var” diye ekledi.

Microsoft anlaşmasının HTC’nin Apple’a karşı mücadelesine ne ölçüde yardımcı olacağı belirsizliğini koruyor. Ancak Dulaney, bunun HTC için kilit bir savaş olduğunu vurguladı. Dulaney, “Eğer bu, HTC’ye Apple’a karşı bir şekilde yardımcı olmazsa, açıkçası pek bir şey kazanacaklarını sanmıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

KONUGenel ↗
PaylaşX ↗
OKURLARIN GÖRÜŞLERİ

Yorumlar 0

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayımlanmaz. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.

0 / 1000