FBI Ajanı, Ulus Devlet Hacker’larından 2,4 Milyon Dolarlık Kripto Para Çalmaktan Suçlu Bulundu
Kıdemli bir FBI yetkilisi, ulus devlet hacker’ları ve siber suç mağdurlarının kontrolündeki cüzdanlardan milyonlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulundu.
37 yaşındaki Patrick Steven Yaroch, FBI’daki soruşturma ekibindeki konumunu kötüye kullandı. Borçlarını kapatmak için 2,4 milyon dolardan fazla kripto para çalan Yaroch, tel dolandırıcılığı ve kara para aklama suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı. Eski ajanı 20 yıla kadar hapis cezası bekliyor.
Yaroch’un Görevi ve Suçları
Yaroch, FBI Genel Merkezi’nde Karşı İstihbarat ve Casusluk Bölümü’nde Süpervizör Özel Ajan olarak görev yapıyordu. Çalışmaları ise adı açıklanmayan bir ulus devlete odaklanıyordu.
Kıdemini kullanan Yaroch, FBI sistemlerine yetkisiz erişim sağladı. Bu sistemlerde, en az iki düşman ulustan ve 10 suç mağdurundan kripto para almak için gereken kodlar ve şifreler yer alıyordu.
Yaroch, Aralık 2024’ten itibaren 79 cüzdandan toplam 100 transfer gerçekleştirdi. Söz konusu cüzdanların, 35 farklı FBI soruşturmasıyla bağlantılı olduğu belirlendi.
Borçlar ve Kaçış Planları
Yaroch’un yüz binlerce dolar kredi kartı borcu, kredileri ve araba ödemeleri bulunuyordu. Yetkililer, şüphelinin birkaç büyük krediyi kapattığını tespit etti.
Adalet Bakanlığı, Yaroch’un ChatGPT konuşmalarına ulaştı. Bu görüşmeler, Yaroch’un Portekiz’de bir bağ satın alıp emekli olma planlarını açığa çıkardı. Eşi ve çocuğu için Eylül ayına Portekiz uçak bileti alan Yaroch, yasal düzenlemeler yapmaya da başlamıştı. Ancak planları yarım kaldı; Temmuz ayında bir Adalet Bakanlığı çalışanına hırsızlığı itiraf etti.
İtiraf ve Sonuçları
Yaroch, itirafı önceki bir işinden tanıdığı Adalet Bakanlığı çalışanına yaptı. Soruşturulan düşman bir ulus şüphelisine öfke duyduğunu belirtti. Bu kişinin kripto para kullanımını engelleyemediği için hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. Savcılar, Yaroch’un yaptıklarından utanç duyduğunu ve vicdan azabı çektiği için itirafta bulunduğunu ifade etti.
Derinleştirilen soruşturma, Yaroch’un milyonlarca dolar çaldığını ve hedeflerini seçerken ayrım gözetmediğini gösterdi. Adalet Bakanlığı, hırsızlık tutarlarının 81 sent ile 580.000 dolar arasında değiştiğini açıkladı.
Savcılar, Yaroch’un eylemlerine dikkat çekti. Ajanın FBI sistemlerinden çaldığı kimlik bilgilerini kötüye kullanması, suç gruplarına ve ulus devlet düşmanlarına yönelik çok sayıda FBI soruşturmasını tehlikeye attı. Bu eylemler, cüzdanları kontrol eden hedeflere soruşturmaları ifşa etti; böylece FBI’ın kaynaklarını ve yöntemlerini riske soktu.
Yaroch’un cezası Mart ayında açıklanacak.

Yorumlar 0
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.